SR2 - Afficher la vue détaillée

  • Complete data sheet (Available in French only)
  • For a Safe Maternity Experience program (Available in French only)
  • WHMIS
  • Summary

The information for this substance is partially available.

The section entitled Complete data sheet is not available in English for this substance. Consult the French version.

Identification

Description


Principaux synonymes

Noms français :

  • Farine de graines de lupin
  • Farine de lupin
  • Farine de lupin blanc (Lupinus albus)
  • Farine de lupin, poussières de

Noms anglais :

  • Lupine flour
  • Lupine seed flour
  • White Lupin flour (Lupinus albus)

Références

  • ▲1.  Campbell, C.P. et al., «Occupational sensitization to lupin in the workplace : occupational asthma, rhinitis and work-aggravated asthma.» Journal of Allergy and Clinical Immunology. Vol. 119, p. 1133-1139. (2007).
  • ▲2.  Crespo, J.F. et al., «Occupational IgE-mediated allergy after exposure to lupine seed flour.» Journal of Allergy and Clinical Immunology. Vol. 108, p. 295-297. (2001).
  • ▲3.  Parisot, L. et al., «Allergy to lupine flour.» Allergy. Vol. 56, p. 918-919. (2001).
  • ▲4.  Wüthrich, B., «Anaphylactic reaction to lupine flour because of a primary sensitization.» Allergy. Vol. 63, no. 4, p. 476-477. (2008).
  • ▲5.  Brennecke, S. et al., «Anaphylactic reaction to lupine flour.» Journal of the German Society of Dermatology. Vol. 5, no. 9, p. 774-777. (2007).
  • ▲6.  Matheu, V. et al., «Lupine-induced anaphylaxis.» Annals, Allergy, Asthma and Immunology. Vol. 83, p. 406-408. (1999).
  • ▲7.  Radcliffe, M., Scadding, G. et Brown, H.M., «Lupin flour anaphylaxis.» Lancet. Vol. 365, p. 1360. (2005).
  • ▲8.  Moneret-Vautrin, D.-A. et al., «Cross-allergenicity of peanut and lupine : the risk of lupine allergy in patients allergic to peanuts.» Journal of Allergy and Clinical Immunology. Vol. 104, p. 883-888. (1999).
  • ▲9.  Kanny, G., Guérin, L. et Moneret-Vautrin, D.A., «Le risque d'asthme aigu grave à la farine de lupin associé à l'allergie à l'arachide.» Revue de médecine interne. Vol. 21, no. 2, p. 191-194. (2000).
  • ▲10.  Leduc, V., Moneret-Vautrin, D.-A. et Guérin, L., «Allergénicité de la farine de lupin.» Allergie et immunologie. Vol. 34, no. 6, p. 213-217. (2002).
  • ▲11.  Règlement sur la santé et la sécurité du travail [S-2.1, r. 13]. Québec : Éditeur officiel du Québec. [RJ-510071]   http://legisquebec.gouv.qc.ca/fr/ShowDoc/cr/S-2.1,%20r.%2013

La cote entre [ ] provient de la banque Information SST du Centre de documentation de la CNESST.